14 Şubat 2010 Pazar

Çentik Tekelinci sayı

Çıktısını alıp pencere kenarında kahvesi ya da çayıyla okumak ya da bilgisayarından ayrılmadan ekran başında kalmak isteyenler için Çentik'in Tekelinci sayısı çıktı.

Çentik kış 2009 sayısı sesini "2009 'O kadar heveslenmeyin bakalım!' uyarısıyla başladı. Bakalım, 2009 sonunda göreceğiz. Hevesimiz nerelere varacak..." diye duyuruyordu. Bir yıl sonra ise tekelinci sayı çıkarken çentikçi şöyle bir not düşmüş:

"Hayat şu günlerde dışarıya, sokağa, insanların arasına çağırırken, binlerce insan sıfır noktasını görüp toplumsal uzlaşıyı yırtıp atmaya yeltenmişken neden yazdıklarımı bir araya getirmekle uğraştım? Sanırım bir hediye vermek istedim hayata. Bir çentik atmak istedim. Sıfır noktasını görüp uzlaşıyı yırtan insanlara, sevdiklerime, Sedef’e, Deniz’e, kendime bir hediye vermek istedim, bir çentik attım. Yapmasam... İçim içime sığmazdı. Huzursuz dolanır dururdum, söylenirdim gündüzler ve geceler boyunca. Sayıklardım."

12 Şubat 2010 Cuma

Vic Chesnutt'tan sevgilerle: Sağlıkta dönüşüm mü dediniz?

"Sorun değil, bir prezervatif alabilirsin; sorun değil, Valtrex[1] kullanabilirsin; sorun değil, düşük yapabilirsin ve sonra da aynısını yapmaya devam edersin.

Sorun değil, bir Prilosec
[2] alabilirsin; ve sorun değil, Vioxx[3] alabilirsin; ve sorun değil dört damarına birden bypass olabilirsin ve sonra da aynısını yapmaya devam edersin ki sen hiç yalnız değilsin.

Sorun değil, aşırıya kaçmazsan; sorun değil, daha az tüketince; sorun değil, yarın bırakırsın ama şimdilik aynısını yapmaya devam et.

Sorun değil, bir İncil alabilirsin; sorun değil, bağışlanabilirsin; ve sorun değil, affedilebilirsin; ve sen şimdilik aynısını yapmaya devam et ki sen hiç yalnız değilsin.
"


Vic Chesnutt, You Are Never Alone, North Star Deserter [2007]

Gerçekten sorun değil, bizler aynı döngüyü sürdürdüğümüz sürece. Genel sağlık sigortası, aile hekimliği, tam gün yasası, kamu personel rejimi, hastane yönetmelikleri, performans uygulaması, döner sermaye uygulaması, ilaç kesintisi, market eczane zincirleri ve uzayan bir listede yer alan tüm uygulamalar hayatımızı kuşatır.
Sorun değil, sağlıkta kâr alıp başını giderken ekranlarda sağlık programı üstüne sağlık programı yapılır. Koca bir toplum, ölümsüzlüğün sırrını arar gibi bir o programa zaplar, bir bu programa. Ama sorun değil, sağlık da hastalık da daha fazla satılır bu sayede. Başbakanın hastane sahibi eşi askeri hastaneye giremedi diye gözyaşları dökülürken ilaç yüzdelerini, muayene kesintilerini ödeyemeyen binler öksürüğü, aksırığı, tıksırığı ve boğulmayı göze alıp evlerinde oturur. Sorun değil!

James Victor "Vic" Chesnutt, 18 yaşındayken kaza sonucu tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuştu. Ve her Amerikalı gibi sağlık sigortasına bir servet ödemesi gerekiyordu. Ayrıca uzun süreli bakım gerektiren bir hastalığı olduğu için Vic Chesnutt'ın daha yüksek meblağa sahip bir sağlık sigortası yaptırması gerekmekteydi. Belden aşağısı felç olmasına ve azalmış kas gücü nedeniyle sınırlı olan el hareketlerine rağmen Chesnutt gitarını ve müziği hiç bırakmamıştı. Geçtiğimiz yılbaşına 4-5 gün kalıncaya kadar çalmış, çalmış ve çalmıştı.
24 Aralık'ta iki kutu kas gevşetici aldığında yarısından fazlasını tekerlekli sandalyede, yetersiz kas gücüyle geçirdiği 45 yıllık bir hayatı vardı arkasında. Kas gevşetici denen ilaçları alacak, kasları işlemez hale gelecek ve göğüs kafesi genişleyemediği noktada soluksuz kalıp hayata veda edecekti. Etti.